Seriematlagning

2011-03-06 @ 23:30:09
Hade köpt ca 1.9 kg blandfärs som jag tänk göra köttbullar av. Vilket jag också gjorde av lite drygt hälften av smeten. Den andra delen gjorde jag rökt kyckling och ostfyllda hjärpar av. Jag ansträngde mig verkligen för att mäta och ha koll på vad jag använde. Det är ganska svårt när man helst vill hälla och dutta och gå på känsla. Men det gick..

Köttbullesmet a'la Anna:

1.9 kg bland eller köttfärs
12 msk ströbröd
1 påse fant köttbullemix (för den goda smakens skull)
6 dl mjölk
1.5 dl kalvfond
6 msk smörfräst fint hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 ägg

Häll ströbröd, fantmix i en stor skål/bytta.

Blanda i mjölk, kalvfond, salt och peppar.

Låt svälla i ca 10-15 minuter.
Fräs fint hackad lök med en pressad vitlöksklyfta i lite smör.

Blanda i löken och köttfärsen i byttan med ströbrödet och blanda väl!! Knäck sist i ett ägg och blanda igen.
Rulla till köttbullar.
Nu kommer mitt bästa trick! Hoppa över stekning i stekpanna!! Det är tidsödande och rent ut sagt skittråkigt. Smörj en långpanna och rada upp bullarna där. Stek dem i ugn i 175 grader i ja, vad vet jag? (Inte kollade jag klockan.. Told'ya! Svårt att mäta och kolla och så..) Säg 15-20 minuter..men iaf tills de har fått färg. Lite stekyta. Då är de färdiga att mumsa i sig!

På väg att bli bruna och fina :)
Sen när köttbullarna är färdiga så lägger du över dem i en form el dyl. Häller på lite vatten i långpannan och vispar upp lite sky. Sila den.

Vispa ner mjöl. Här får ni gå efter ögonmått, jag orkade inte bara mäta. Mycket lättare att se på konsistensen hur mycket mjöl som behövs tycker jag. Så här ska konsistensen vara för att de ska vara lagom med mjöl...

Späd med matlagningsgrädde och mjölk. Jag tog ca 2,5 dl grädde och 3 dl mjölk men det beror sig ju alldeles på hur mycket sky du fick och vilken tjocklek du vill ha på såsen. Men det viktigaste är konsistensen på sky och mjöl tillsammans.. håll koll på den så löser sig resten :) Därefter hade jag i en knivsudd pressad vitlök, en skvätt soya och 2 msk kalvfond. Klart!

När jag fyllt en långpanna med köttbullar så tröttnade jag på att rulla. Jag visste dessutom att jag hade en förpackning smörgåsskivad rökt kyckling som bäst före datum var i morgon plus riven ost från giffelbakningen som låg och skräpade. Därför gick jag över till att göra fyllda järpar eller mini köttfärslimpor.
Jag tog ca 130 gram skivad rökt kyckling och skar smått, blandade det med kanske (jag hatar att määäta) 1.5 dl riven ost.

Ta en näve köttfärs..typ något mindre än en tennisboll i storlek.
Forma till en avlång korv. Gör en fördjupning i den.. och ladda i lite kyckling/skinka och ost.

Förslut hålet med fyllningen med hjälp av fingrarna.

Stek dem i medelvarm panna tills de fått färg runt om.

Färdiga!!

Köttbullarna bidde också färdiga och serverades med kokt potatis och lingonsylt. Dessvärre hade jag inte tid att göra sallad..som var det som jag mest var sugen på....

Kommentarer
Postat av: Mari

Ser att jag lyckats bra med att sälja in Fant-kryddan hos dig!

Kul, men synd bara att det enda matlagningstips jag bidragit med till dig är... En kryddmix!!! :-S Ja, det säger väl allt om min matlagning. Ser gott ut i alla fall! Kan man beställa några hjärpar tro?

2011-03-07 @ 00:29:56
Postat av: Anna

Jo, du den gillar jag! Men jag undrar hur det egentligen smakar om man följer anvisningarna på påsen?? Kanske kan bli järpprovning ikväll med Cheesecake till efterrätt..eller kanske nån jordgubbsmuffin?? Jessie & Benjamin hade bakat medan vi var på vift :) pUsS PöSs

2011-03-07 @ 13:47:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback