Pitabröd med färskpotatis, rökt siklöja och romsås

2011-07-18 @ 10:55:36
Här ska ni få ett smarrigt sommarrecept :)
Själv har jag sån tur att jag kan köpa ingredienserna på hemmaplan :) Närodlat, ekologiskt & gott!

Du behöver: (4 portioner)

600 g färskpotatis
400 g varmrökt sik eller siklöja
4 pitabröd (recept kommer lite längre ner)
100 g blandad sallad
Skiva gärna lite gurka och tomater och ha i också :)

Romsås:


2 dl créme fraiche
2 msk majonäs
finrivet skal och pressad saft av en halv citron
1/2 dl hackad dill
80 g röd stenbitsrom
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här:
¤ Blanda alla ingredienserna till såsen.
¤ Koka potatisen i lättsaltat vatten.
¤ Rensa fisken från skinn & ben.
¤ Skär upp pitabrödet till hälften. Fördela potatis, fisk, sallad, gurka, tomat och romsås

Nyrökt siklöja


Pitabröd:

Ingredienser: ca 16 st

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Till utbakning behövs:

Lite vetemjöl
2 dl vetegroddar
2 dl hackade blandande färska örter (jag använde basilika & timjan)
1 dl krossade linfrön
2 msk flingsalt

Gör så här:

¤ Smula jästen i en degbunke.
¤ Värm vattnet till ca 37 grader, fingervarmt. Häll det över jästen och lös upp.
¤ Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig. 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.
¤ Jäs under bakduk i ca 1 timme.

¤ Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar. Rulla ut varje deg till en längd och dela sen längderna i 8 bitar vardera.
¤ Strö ut mjöl, vetegroddar, örter, linfrön och flingsalt på bakbordet. Kavla varje del av degen i strösslet till tunna rundlar. 10-12 cm i diameter. Jäs minst 30 minuter på bakplåtspapper.

¤ Värm ugnen till 250 grader med en baksten eller en plåt i.
¤ Flytta över bakplåtspappret med bröden på till den nu varma bakstenen/plåten.
¤ Sätt in en långpanna med vatten i längst ner i ugnen.
¤ Grädda bröden i 5-7 minuter.
¤ Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

En baksten finns att köpa på stenhuggeri eller i välsorterade butiker för köksutrustning.
Den håller temperaturen i ugnen på en hög och jämn nivå. Tänk på att det tar 40-45 minuter för stenen att bli varm. Om du bakar på plåt är det viktigt att den är stekhet när du gräddar pitabröden.
(Tips! Pitabröd går utmärkt att frysa)

Dags att fylla pitabröden med potatis, fisk och grönsaker varvat med romsås.

Perfekt båtmat eller picknickmat tillsammans med en kall öl eller annan valfri kall dryck :)



Kommentarer
Postat av: Roger Engström

Underbart gott!!! Tack!

2011-07-18 @ 11:10:18
Postat av: Anna

Tack, själv Roger för det trevliga sällskapet!! Ta med familjen och kom tillbaka när ni får tid/lust :) Ha det så kul på High Chaparall!

2011-07-18 @ 12:16:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback