
Vi bakade både hallongrottor och....

Skurna chokladkakor. Alltså inga avancerade kakor direkt men mycket omtyckta i vår familj. Tanken var ju också att det skulle gå lite fort för mormor och morfar sitter hemma och väntar på lite saker vi handlat åt dem på Borins.
Jag tror nog att alla har dessa recept men skriver ut dem endå om söta Filippa läser detta och får lust att överraska sin familj med nybakta kakor. Då blir nog systeryster glad :D Right?
Hallongrottor:
Ca 30 st.
250 G smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjöl
1 dl marsanpulver (vaniljsåspulver)
Hallonsylt (fast sort)
Blanda ihop smör och socker. Jag brukar använda en elvisp med degkrokar.
Häll i marsanpulvret.
Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner det i smörblandningen.
Gör runda bollar av degen (ca 2.5-3 cm i diameter) och lägg dem i småbrödsformar.
Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av pekfingret (eller som jag handdtaget på en glasskopa)

Fyll hålrummet nästan ända upp med hallonsylt.
Grädda dem ca 13-15 minuter i 175 graders värme i mitten av ugnen.


Skurna chokladkakor:
Ca 70 kakor
250 g smör eller margarin
3 dl florsocker
5 dl mjöl
3/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Pensling & garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Blanda samman smör och florsocker. (Använder elvisp med degkrokar även här)

Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop smör och mjölblandningen till en smidig deg.

Dela upp degen i 6 bitar. Forma bitarna till rullar. (ca 2 cm i diameter) Lägg rullarna på bakpappersklädda plåtar.

Platta till dem med handen eller en stekspade. Pensla dem med uppvispat ägg och stö på pärlsockret.

Grädda dem mitt i ugnen i 175 graders värme i ca 15 minuter. Skär dem på snedden medan de fortfarnade är varma. Ca 2 cm breda bitar brukar bli bra. Låt kallna på galler eller på plåten.
Nu har Noomi vaknat och det är dags att packa ihop och bege sig till mormor och morfar.