


Ett ägg innehåller ca 88 kcal (360 kJ) och väger i genomsnitt ca 60 gram.
Vitan väger ca 40 gram.
Gulan väger ca 20 gram.
Energi | 360 Kj |
Protein | 7,5 gram |
Fett | 6.06 gram |
A-vitamin | 0.13 milligram |
D-vitamin | 0.84 mikrogram |
E-vitamin | 1,1 milligram |
B1-vitamin | 0,04 milligram |
B2-vitamin | 0,27 milligram |
B6-vitamin | 0,07 milligram |
Kalcium | 30 milligram |
Järn | 1,14 milligram |
Zink | 0,18 milligram |
Selen | 14,40 mikrogram |
Kolesterol | 250 milligra |
* Ägg har längst hållbarhet om de förvaras med den smala änden nedåt!? DET visste ni inte va? :)
* För att testa om ett ägg är färskt så lägg det i en skål med kallt vatten - om ägget är flyter upp till ytan så är det INTE färskt.
* För att lyckas skära snyggt i hårdkokta ägg doppar du först kniven i kokande vatten.
* Vill du förhindra att ägget spricker...? Stormkoka inte :P Men har du bråttom och inte tid att passa ägget så kan du med en nål sticka hål i ena änden. Då släpps luft ut och ägget spricker inte.
* Tillsätt ättika i vattnet för att "försluta" spruckna ägg. (detta behövs ju inte om du använder tipset ovan:) )
* Tillsätt 1 tsk ättika och en nypa salt till äggvitor som inte vill stelna när du vispar dem. Eventuella spår av äggula gör det svårt att vispa äggvitor.
* Äggulor håller sig fräscha i flera dagar om de läggs ner i kallt vatten och förvaras i kylskåp.
* Äggvitor kan frysas.
Äggröra grundrecept: 4-6 port
8 ägg
1,5 dl mjölk (standard)
2 msk smör
0.5 tsk salt
svartpeppar
Tillagning
- Blanda ägg mjölk och kryddor. Det är viktigt att inte vispa mycket. Kryddgrönt kan blandas i röran eller användas som garnering.
- Smält lite smör i panna på medelvärme. Häll smeten i pannan och rör sakta med en trägaffel i pannan, tills all lös smet stannat sig (stelnat).
- Ta av pannan från värmen. Rör ner resten av smöret. Krydda med salt, peppar och kryddgrönt.
Blanda direkt i pannan
- Smält smör i panna. Ta av pannan från värmen.
- Häll i ägg, mjölk och kryddor. Rör om.
- Sätt tillbaka pannan. Rör sakta med en trägaffel i pannan, tills all lös smet stannat sig (stelnat).
Kommentar
Äggröra skall vara krämig och lite korning, samt "bufflig" som på bilden. En lyxigare variant är att byta ut mjölken mot grädde. Även vatten kan användas. Äggröra kan ätas för sig med grönsaker, eller till annan mat speciellt rökt mat t.ex. skinka
Omelett: 1 port
Ingredienser:
Ev. fyllning (välj något av följande):
- ev. 1 skiva (50 g) tärnad kassler
- eller ev. rökt skinka
- ev. 0,5 dl hackad (tinad) spenat
- ev. 1 dl riven ost
- ev. 1 msk färska örtkryddor t.ex: basilika, persilja, gräslök, dragon krydda, körvel
Gör så här:
Vispa lätt ägg, vatten, salt och ev. peppar i en bunke med en vanlig visp eller gaffel. Det ska bara vispas lätt.
Tillsätt om du vill någon av fyllningarna och blanda i äggsmeten.
Hetta upp en stekpanna med matfett, t.ex. flytande margarin, på medelhög värme.
Häll i äggsmeten i stekpannan när den är varm (när margaranet slutat bubbla).
Grädda omeletten genom att steka den på medelvärme eller något lägre (den ska inte bli bränd). Skaka pannan någon gång då och då så den lösa äggsmeten rinner ner. När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös äggsmet i mitten rinner ner.
När äggsmeten stelnat är omeletten klar (det brukar ta ca 5-10 minuter). Vik den dubbelt och lägg den på en tallrik och servera!

1. Vispa ägg, vatten salt och peppar. Blanda ner ev. fyllning. På bilden är det kassler i tärningar. 2. Häll äggsmeten i stekpannan. 3. Äggsmeten har stelnat och omeletten är klar. Vik ihop den på mitten och låt den glida över på en tallrik och servera!