Möjlighet för föräldrar att ta ut föräldrapenning samtidigt

2012-05-12 @ 11:07:22
.....Utnyttjar vi just nu här hemma!! :)
En jättebra nyhet i föräldraförsäkringen tycker jag!!!
Så skönt att i lugn och ro få låta syskon vänja sig vid en ny liten lillebror medan man fortfarande har tillgång till åtminstone en förälders fulla uppmärksamhet.
Avundsjukan och rivaliteten blir inte lika stor och som mamma kan man alternera på ett annat sätt mellan barnen. Då amningen till en början tar mycket tid och man blir en tråkmamma med en bebis vid tutten mest hela tiden är det så skönt att veta att de andra barnen också får den uppmärksamhet de förtjänar.
Skönt & behagligt på alla sätt :)
Jörgen kommer att vara hemma med oss maj månad ut! Härligt!!

3.1
Bakgrund
Föräldrapenning i samband med att ett barn föds eller adopteras kan (med vissa undantag) inte betalas ut till två föräldrar samtidigt för samma barn.
Det har under många år funnits en stark vilja hos föräldrar att få möjlighet att under en viss tid vara hemma samtidigt med föräldrapenning i samband med ett barns födelse eller adoption.
I dag kan de s.k. pappadagarna inom den tillfälliga föräldrapenningen användas samtidigt som den andra föräldern tar ut föräldrapenning, men i många fall används dagarna till att ta hand om ett äldre barn i familjen under moderns vistelse på sjukhus efter förlossning.
3.2
Förutsättningar för samtidigt uttag av föräldrapenning
Arbetsgruppens förslag:

Föräldrarna till ett barn får möjlighet att vara föräldralediga samtidigt med föräldrapenning i 30 dagar under barnets första levnadsår.
Vid adoption av ett barn räknas barnets första levnadsår ett år från det att föräldrarna har fått barnet i sin vård. Möjligheten att utnyttja de nuvarande 10 s.k. pappadagarna inom den tillfälliga föräldrapenningen ändras inte. Den tid under vilken föräldrarna gör ett samtida uttag av föräldrapenning ska, i likhet med de första 60 dagarna för vilka en förälder ensam har tagit ut föräldrapenning, inte ge rätt till jämställdhetsbonus.
Under de dagar för vilka en förälder inte får överlåta föräldrapenning till den andra föräldern, de s.k. reserverade dagarna, får det inte göras samtidigt uttag av föräldrapenning.
En förutsättning för samtidigt uttag av föräldrapenning är att föräldrarna gemensamt ansöker om sådant.

Skälen för arbetsgruppens förslag:
Regeringens mål inom familjepolitiken betonar tydligt att familjepolitiken ska stärka föräldrars makt över sin livssituation och öka familjernas valfrihet.
Att bli förälder är en stor omställning och det kan ta tid att hitta nya rutiner och att lära känna den nya familjemedlemmen.
Föräldrarna kan behöva en möjlighet att grundlägga det gemensamma ansvaret och att hitta formerna för sin nya familjekonstellation.
Redan idag finns det en möjlighet att vara hemma tillsammans den första tiden efter förlossningen genom de 10 s.k. pappadagarna, dvs. de dagar för vilken en far har rätt till tillfällig föräldrapenning i samband med ett barns födelse.
De flesta familjer utnyttjar denna möjlighet och tycker att detta är fullt tillräckligt, men för andra känns denna tid alldeles för kort.
För många familjer är det under de allra första veckorna som behovet av att få vara hemma samtidigt är som störst.
Mot denna bakgrund föreslår arbetsgruppen att det ska bli möjligt för båda föräldrarna att ta ut föräldrapenning för vård av samma barn i högst 30 dagar under barnets första år, dvs. för tiden fram till och med den dag barnet har fyllt ett år.
Dagens tio s.k. pappadagar inom den tillfälliga föräldrapenningen bör behållas.
När det gäller adopterade barn ska ettårsgränsen räknas från den tidpunkt när den som adopterat ett barn har fått barnet i sin vård.
Det är således i detta fall inte fråga om en beräkning av barnets ålder.
Förslaget innebär ett visst avsteg från principen om att det inte finns anledning att två föräldrar uppbär föräldrapenning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback